Iedere dag zuivel is goed voor je. Ik ontbijt bijna altijd met melk en havermout en bij de lunch drink ik vaak ook iets van zuivel. Mijn favoriete guilty pleasure snack ‘s avonds op de bank is een grote bak vanille yoghurt met veeeeel hagelslag. Je merkt, ik ben gek op zuivel. En dan het liefst van Den Eelder, een zuivelboerderij die iedere dag met verse producten werkt. En dat proef je. Daarnaast weet ik dat ze daar echt goed voor hun koeien zorgen en dat vind ik heel belangrijk.
Ik ontving een heleboel producten van Den Eelder en maakte hier een boerenfeestmaal mee. Met wat als ingrediënt in iedere gang? Juist, zuivel!
Vooraf
Romige courgettesoup met geitenyoghurt
Ik ben dol op soep! Vroeger bij mijn ouders aten we het iedere dag.
Ik begin dit boerenfeestmaal dan ook met een kom romige courgettesoep. De soep wordt lekker romig door toevoeging van de yoghurt. In dit geval geitenyoghurt, die is nog net even voller van smaak dan gewone yoghurt. Jammie!
Dit heb je nodig:
- 1 of 2 courgettes
- 1 uit
- 1 teentje knoflook
- 500 ml groentebouillon
- 50 ml Den Eelder Geitenyoghurt
- Peterselie
En zo doe je het
- Snijd de courgette in kwartjes, snipper de ui en snijd de knoflook fijn
- Zet een soeppan op het vuur en doe er een scheutje olijfolie in
- Frituur de ui en knoflook een paar minuutjes, en doe de courgette erbij
- Kook ondertussen de groentebouillon
- Voeg de bouillon toe aan de soeppan en laat 10 minuutjes koken met een deksel erop
- Haal de pan van het vuur en pureer met de staafmixer totdat het een soep is
- Voeg de geitenyoghurt toe en roer deze er doorheen
- Doe de soep in een kom, garneer met een klodder extra geitenyoghurt en wat peterselie
Voor bij de soep bak ik een lekker rustiek stokbrood af met een zelfgemaakte kruidenboter met echte boerenroomboter.
Kruidenboter met echte boerenroomboter
De kruidenboter maak je eenvoudig zelf met slakkenkruiden (ja echt..!)
Zo doe je dat
- Laat de roomboter even op temperatuur komen buiten de koelkast. De Boerenroomboter van Den Eelder is rechtstreeks vanuit de koelkast ook al best goed smeerbaar, dus lang heeft deze boter niet nodig.
- Voeg vervolgens een flink portie Franse slakkenkruiden toe. (Dit zijn Persillade kruiden en ik sla deze altijd weer goed in als we voor vakantie door Frankrijk rijden).
- Meng de kruiden en de boter door elkaar, en voila, klaar is je eigen gemaakte kruidenboter!
Tussendoortje
Scroppino met karnemelk en roomyoghurt
Als ik een volledig gangen-diner maak vind ik het altijd leuk om een klein extra gerechtje toe te voegen. Dit kan een amuse vooraf zijn, maar ook een scroppino tussen het voor- en hoofdgerecht door. Zo een klein gerechtje is vaak weinig werk, maar geeft wel net dat extra’s aan je diner.
Normaal maak ik een scroppino met sorbetijs en prosecco, maar deze zuivel variant is ook gevaarlijk lekker!
Dit heb je nodig (per glas):
- scheutje Den Eelder Geitenkarnemelk
- scheutje Den Eelder Schep Roomyoghurt
- scheutje Creme de Cassis
- Frambozen
En zo maak je de scroppino:
- Doe de karnemelk, roomyoghurt en creme de cassis in een (maat)bekertje en roer door elkaar
- Schenk in een champagne glas
- Garneer het glas met framboosjes
Deze scroppino is erg verradelijk, door de geiten karnemelk is hij erg fris en drinkt hij weg als een milkshake, maar na een liter voel je de Creme de Cassis toch wel naar je hoofd stijgen 😉
Ik heb je gewaarschuwd..
Hoofdgerecht
De Griekse keuken is samen met de Aziatische keuken mijn favoriet. Hoe fijn om deze keukens te combineren dan toch? Als hoofdgerecht in dit boerenfeestmaal serveer ik een Griekse salade met Yoghurtdressing en daarbij pittige Thaise kipspiesjes.
Ik hoor je denken, in kipspiesjes zit toch geen zuivel? Nou, wel als je ze serveert in een glaasje met Den Eelders Aarbei-Rabarber Yoghurt 😉
De Thaise Kipspiesjes
Dit heb je ervoor nodig:
- Kipfilet (geen plofkip aub 🙂 )
- Kipkruiden naar wens, ik gebruikte chili poeder
en hot & spicey meat curry poeder (te koop bij de toko) - Den Eelder Aardbei & Rabarber Yoghurt (sowieso een aanrader!)
En zo maak je de kipspiesjes:
- Snijdt de kip in blokjes en marineer in de kruiden
- Laat een paar minuutjes intrekken
- Bak de kippenblokjes goudbruin
- Rijg de kippenblokjes aan sateprikkers
- Doe een flinke schep Den Eelder Aardbei & Rabarber yoghurt in een glaasje
- Steek de kipspiesjes erin
- Dip tijdens het eten de spiesjes nog eens extra in het glaasje yoghurt, hmmm die combinatie…
De Griekse salade met yoghurt-dressing
Deze salade is heerlijk fris, waardoor die perfect combineert in deze boeren zuivelmaaltijd.
Door de ingrediënten als een soort tapas op te dienen wordt het echt een feest, met je handen eten mag!
Dit heb je ervoor nodig,
(maar zeker aan te vullen met eigen favoriete ingrediënten)
- Knoflook
- Olijfolie
- Feta kruiden (of gedroogde munt)
- Feta kaas
- Rode ui
- Puntpaprika
- Cherrytomaatjes aan een takje
- Komkommer
- Den Eelder Stand Yoghurt (dit is yoghurt die rijpt in de verpakking)
- Olijven zonder pit
En zo easy maak je deze salade
- Snijd de knoflook fijn en meng met een paar eetlepels olijfolie en fetakruiden tot een marinade
- Snijd de fetakaas in repen en leg in de marinade, schep deze regelmatig om
- Snijd de ui in ringen en de puntpaprika in lange repen
- Gril de uien, puntpaprika en cherrytomaatjes in de grillpan met wat olijfolie
- Snijd ondertussen de komkommer en olijven
- Haal de feta kaas uit de marinade en leg alvast op je bord
- Gebruik de olie van de feta kaas marinade als dressing en voeg hier flink wat Den Eelder Stand Yoghurt aan toe
- Eventueel kun je een beetje water aan de dressing toevoegen
- Leg alle ingrediënten op je bord, dressing erover en klaar is tie!
Toetje
Dan voor velen de favoriete gang van een diner, het toetje!!
Ikzelf ben niet een hele grote toetjeseter en als ik moet kiezen ga ik eerder voor een voorgerecht dan een toetje. Maar de toetjes van Den Eelder zijn zelfs voor mij onweerstaanbaar. Wat dacht je van de smaak Appel-Kaneel? (Ja deze smaakt echt naar appeltaart). Ik ging in dit menu voor de smaak Peer-Framboos.
De toetjes zijn al zeer smaakvol van zichzelf en hebben eigenlijk verder niets nodig. Toch voegde ik nog wat vers rood fruit toe en een beetje chia-zaad en gebroken lijnzaad.
Tja, dat staat toch leuker voor op de foto he 😉
Zo dat was mijn Boerenfeestmaal waarbij ik in iedere gang een product gebruikte van Den Eelder.
Hopelijk heb je hiermee inspiratie gekregen om te koken met de zuivelproducten van Den Eelder, want je kunt er zoveel meer mee dan gewoon een glas melk drinken.
Welk recept lijkt jou het lekkerste?
Laat het me weten via een reactie.
Liefs, Ivon
De producten van Den Eelder gebruikt in dit artikel zijn gekregen.
Milou
9 april 2018Chili poeper ?
Maar je recepten ga ik proberen hoor ??
Ivon
10 april 2018Hahaha, ken je dat niet nee!? Moet je eens veel chili eten en de dag erna.. achfijn hahaha.
Ik heb het aangepast 😉
Mevrouw Marloes
14 april 2018Leuk al die recepten! Ik hou heel erg van Griekse salade <3
Als klein kind dronk ik echt liters karnemelk, later lustte ik het niet meer, maar sinds oktober afgelopen jaar leer ik het weer een beetje waarderen. Ik vind het ook een fijne variatie: de ene keer normale melk, de andere keer karnemelk.
Liefs!
Ivon
17 april 2018Oehhh, dan moet je toch zeker ook eens die van Den Eelder proberen, vind ik oprecht echt de lekkerste.
Wat grappig dat je als kind iets super veel eet of drinkt en nu niet meer he.
R&R
19 april 2018Lekker al die recepten!
Amina
1 mei 2018Wauw, wat heb je een hoop lekkere dingen gemaakt met de producten! Volgens mij kun je ook een goede milde curry hiermee maken! Ik zie dat het ook te koop is bij AH, ik zal er eens naar kijken. Liefs!
Ivon
2 mei 2018Zeker eens kopen, erg lekkere zuivel. En goed voor de diertjes, ook niet onbelangrijk toch.
Lianne
7 mei 2018Ziet er heerlijk uit allemaal! Ik heb er een heerlijke yoghurttaart mee gemaakt, banketbakkersroom, morgen komt er ook een waanzinnig lekkere taart en online en er komt nog een chocoladevla cake online. 😀 Zoveel lekkere producten van Den Eelder!