Om mij heen hoor ik steeds vaker van vrienden dat ze niet helemaal op hun plek zitten op het werk of de studierichting die ze gekozen hebben en zich afvragen of “dit het nou is”.

Nu is werken gewoon niet altijd leuk en zal ook Doutzen Kroes wel eens een baal-dag hebben op het werk. Werken hoort nu eenmaal bij het leven. Maar als het dan toch moet, dan graag wel op een leuke en succesvolle manier.

Denk je echt dat je huidige baan of studie je niet meer gelukkig maakt? Lees de tips hieronder en kom erachter of jij toe bent aan een carrière switch.

1. Pro’s en Con’s

Het is eigenlijk zo simpel.
Om erachter te komen of het tijd wordt om ander werk te zoeken maak je ouderwets een lijst met voor en tegens.

Het liefst op papier. Met pen. En twee kolommen zodat je letterlijk ziet welke langer is.
De kracht van woorden op papier is nog steeds enorm. Hoe vaak je in je hoofd ook piekert of je je werk nog wel leuk vindt, zodra het op papier staat is het “echt”.

Probeer de voor en nadelen zo specifiek mogelijk uit te schrijven. Dus bijvoorbeeld niet als nadeel “de werktijden”, maar wees specifiek. Maak je te lange dagen? Valt de reistijd je tegen? Baal je van je weekenddiensten?

Of als je het gevoel hebt geen uitdaging meer in je werk te hebben, schrijf dan specifiek op waar je die uitdaging mist. Wil je meer creatief bezig zijn? Wil je meer leidinggeven aan mensen?

De voor- en nadelen zo specifiek mogelijk uit schrijven helpt je namelijk meteen bij erachter komen waar je dan wél naar opzoek bent in die volgende baan.

Trek gerust een week uit om je lijst met voor- en nadelen te maken. Werk hem gedurende de week tijdens je werk bij iedere keer als er iets gebeurd waarvan je of denkt “Ja, dit is leuk!” of “Ah, dit is shit”.

2. Energiepunten

Als je lijstje met voor en nadelen af is, geeft de langste kolom al een indicatie hoe gelukkig je bent met je werk. Toch wil het “aantal” voor- of nadelen niet altijd iets zeggen. Daarom kun je een aanvullende lijst maken, waarin je ieder voor- of nadeel dat je genoteerd heb energiepunten geeft.

De vraag waar het uiteindelijk om draait is namelijk: krijg je energie van je werk of kost het je energie?

Geef aan ieder voordeel een score van bijvoorbeeld 1 tot 10 en voor ieder nadeel een score van -/- 1 tot 10. Hoe zwaarder het punt voor jou weegt, hoe hoger (of lager) de score.

Tel uiteindelijk alle punten bij elkaar op. Komt je totaal score in de min?
Dan kost je werk je waarschijnlijk meer energie dan het je oplevert en dat is zonde!
Want hierdoor heb je aan het einde van je werkdag minder energie over voor de écht leuke dingen in het leven.

3. #TGIF

Thank God It’s Friday!

Tuurlijk, iedereen heeft liever weekend dan dat ze werken, maar een week lang naar het volgende weekend toeleven is geen goed teken. Tenzij je dat weekend iets écht heel tofs gaat doen..

Heb je iedere ochtend mega moeite om je bed uit te komen? Tel je letterlijk de uren af naar je volgende pauze? Waarschijnlijk is dit een teken dat je je werk niet leuk vindt en je misschien beter op zoek kunt gaan naar iets nieuws.

Ditzelfde geldt als je bijna iedere zondagmiddag al een “onbestemd” gevoel krijgt. Waarschijnlijk maak je je dan al druk over het feit dat je maandagochtend weer moet werken. En dat is jammer, want hierdoor mis je de kans om volledig van je weekend te genieten.

4. Collega’s vs Vrienden

Hoe fijn is het als je leuke collega’s hebt waar je iedere dag mee samenwerkt?

Toch, hoe belangrijk leuke collega’s ook zijn, als dit de enige factor is die je nog bij je huidige baan houdt is dat niet goed.

Een paar jaar geleden ben ik zelf van baan gewisseld, maar ook dat heeft een tijdje geduurd voordat ik de stap echt durfde te zetten. Een van de grootste redenen waarom ik de knoop niet door durfde te hakken, waren de leuke collega’s. Een leuke groep meiden waar we veel etentjes, borrels en andere activiteiten mee deden. Hoe jammer zou het zijn als ik die niet meer zou zien?

Na mijn baanwissel ging ik in het begin nog gewoon mee naar de activiteiten, wat hartstikke gezellig was. En toch, op een gegeven moment verwatert dit contact vaak. Je kent de nieuwe collega’s waar de kantoorroddels over gaan niet meer, je was niet bij dat kerstfeest waar ze het over hebben.. Je zult er langzaam achter komen dat collega’s vaak toch gewoon collega’s zijn. Zodra de enige gemeenschappelijke factor die je samen hebt verdwijnt, namelijk het werk, zal het contact vaak ook verdwijnen. Tuurlijk, een enkele excollega zie ik nog wel regelmatig, maar die noem ik dan ook een “vriendin” in plaats van een “(ex)-collega”.

Dus, hoe lastig het ook lijkt, je zult je collega’s waar je zo fijn mee samenwerkt echt niet heel snel missen. En helaas maar waar, zij jou vaak ook niet. En mocht je met die ene collega nu écht zo goed overweg kunnen, dan blijf je elkaar toch wel zien ook als je voor die nieuwe baan kiest.

5. Verandering is goed

Denk je na bovenstaande inderdaad dat jouw werk je niet gelukkig maakt?
Dan is het misschien tijd om je eigen succes in handen te nemen en de knoop door te hakken.
Hoe spannend het ook is om een vast contract en je vertrouwde omgeving op te zeggen, ik ben ervan overtuigd dat verandering uiteindelijk altijd leidt tot iets goeds.

Als ik zelf twijfel om een bepaalde keuze te maken vraagt een vriendin van me altijd “Ivon, zul je later spijt krijgen omdat je het gedaan hebt of omdat je het achteraf gezien had willen doen?”

In bijna alle gevallen zal de tweede optie waar zijn. Ook al maak je een verkeerde keuze, hier leer je weer van waardoor je uiteindelijke succes weer wordt vergroot.

Herken jij je in bovenstaand artikel? Wat doe jij voor werk en hoe blij ben je hiermee?

Laat het me weten!

Liefs, Ivon.

P.S. dit artikel heeft uiteraard niet als doel dat iedereen zijn baan op moet zeggen 😉
Ik hoop er alleen mee te bereiken dat je eerlijk durft te zijn tegen jezelf en indien nodig je eigen succes in handen neemt!