Er is tegenwoordig steeds meer aandacht voor mens, dier en milieu. Er bestaan biologische varianten van de gekste dingen en zelfs de fast-food pizzeria’s hebben tegenwoordig Vegan-opties. Duurzaam leven is een hype? Jazeker, maar wel een goede wat mij betreft.

Nu gaan sommige mensen gaan wat mij betreft erg ver in deze levensstijl (“geen truffels meer mogen eten, omdat deze gevonden worden door de inzet van varkens”), maar van een iets duurzamere manier van leven is nog nooit iemand slechter geworden.

Het echte vegan-leven past helemaal niet bij mij. Ik rij dagelijks auto, gooi nog (te) veel eten weg, laat mijn haar graag verven en kan zeer genieten van een lekker biefstukje of een flink stuk kaas. Toch merk ik aan mezelf dat ik de laatste tijd wel een persoonlijke ontwikkeling doormaak voor wat betreft de manier waarop je leeft. Ik wandel tegenwoordig veel, probeer dagelijks te mediteren en zorg ervoor dat we gevarieerd eten. Ik ben steeds meer opzoek naar een manier van “bewust” leven die bij mij past. 

Zo kwam ik een tijdje geleden de blog Naoki tegen, die erg fijn schrijft over onderwerpen als eerlijker en duurzamer leven. Een belangrijk onderdeel op haar blog is de lijst met beauty-merken onderverdeel naar wel/niet dierproefvrij. Dit onderwerp triggerde mij en voor ik het wist was ik uren verder en verwikkeld in de wereld rondom dierproeven voor make-up. 

Naïef als ik kan zijn, wist ik hiervoor ook heus wel dat MAC in het nieuws wel eens in verband was gebracht met dierproeven. Maar ik had me er nog nooit echt in verdiept.

Benieuwd werd ik dan ook in hoeverre mijn huidige make-up stash dierproefvrij is.

cruelty free make up stash

Ik gooide alles op een hoop en begon uit te sorteren.

De onderstaande make-up producten komen helaas niet door de dierproef-keuring.

dierproefvrij make up stash

Ik ben best verbaasd hoeveel van de grote make-up merken nog niet (helemaal) dierproefvrij zijn. Zo liggen mijn geliefde MAC lippenstiften en Chanel mascara op de “niet dierproefvrije” make-up stapel. Het aantal merken dat echt nog zelf dierproeven uitvoert lijkt gelukkig beperkt te zijn. Het “probleem” zit hem vooral in merken die in China verkopen. Daar is het namelijk gebruikelijk en soms zelfs verplicht om je producten op dieren te laten testen voordat het in China op de markt gebracht mag worden. Om die reden zijn merken als MAC, Nars, en Bobbi Brown niet aan te merken als dierproefvrij, omdat ze ook in China verkopen en dus nooit zeker kunnen weten dat hun producten daar niet op dieren zijn getest. 

Gelukkig bestaat mijn make-up stash voor een groot deel ook al wel uit dierproefvrije producten.

De beauty-merken die wel op de dierproefvrije lijst staan, boycotten China dus. Hun belang om dierproefvrij te zijn staat voor hen hoger dan de extra omzet die een groot beauty-land als China hen zou kunnen geven. Kijk, dat vind ik nou stoer.

En zo besloot ik “ineens”, dat het voor mij niet meer goed voelt om make-up te kopen die in welke vorm dan ook in verband wordt gebracht met dierproeven. Vanaf nu dus alleen nog maar dierproefvrije make-up. Ga ik mijn oude make-up nu weggooien of niet meer gebruiken? Nee, ik koop van die merken alleen geen nieuwe producten meer. Is dat niet een beetje hypocriet? Misschien, maar ik ben ook maar een mens 😉

Na een korte speurtocht op de cruelty-free lijst van Noaki (zie hier) blijken er gelukkig hele fijne merken wél op deze lijst te staan zoals Charlotte Tilbury, The Balm, Ofra en Anastasia Beverly Hills. Genoeg leuke merken om uit te kiezen dus en ook een hele lijst van dierproefvrije merken die ik nog niet ken. Er valt voor mij nog genoeg te ontdekken dus, leuk leuk leuk!

Ik ga vanaf nu ook echt niet alle etiketten van producten afspeuren of ze wel 100% natuurlijk, biologisch, veganistisch en recyclebaar zijn, maar als ik een merk tegenkom dat voor mij net zo goed bevalt als mijn huidige producten én dit wel allemaal is, zal ik hier zeker op overstappen.

Verder vind ik voor nu de stap naar dierproefvrij al een goed begin en overigens ook een grote stap voor mij als MAC-lover. Maar als ik dan naar mijn eigen huisdieren kijk en bedenk wat sommige van hun lotgenoten aan wordt gedaan om voor mij een mascara te testen, weet ik dat het een goede keus is!

En ook al kies je niet (altijd) voor cruelty-free beautyproducten, dan is dat ook helemaal prima. Zolang je er maar bewust voor kiest. Want ook dat is onderdeel van bewuster leven. 

Liefs, Ivon

p.s. mijn verzorgingsproducten van Clarins (zie deze video) blijken helaas ook niet dierproefvrij te zijn. Ik zou dan ook graag switchen naar een ander product. Heb jij een fijn product/merk qua huidverzorging dat je me aan kan raden? Laat het me weten, graag!