Mijn vriendin Celina en ik wilden samen op vakantie. Daar waren we het snel over eens.
Maar toen kwam de moeilijke vraag … Waarheen??

We waren op zoek naar een combinatie van chillen, zonnen, cultuur en een beetje actief.
Na een tijdje googlen kwamen we op een zeilvakantie, we hadden allebei nagenoeg geen ervaring met zeilen, maar dit leek ons wel wat!

Na het lezen van reviews over verschillende organisaties hebben we uiteindelijk gekozen voor MedSailors, een Britse organisatie. Deze organisatie leek ons de perfecte combi aan te bieden tussen relaxen en af en toe een goed feestje.

Wij kozen voor Kroatië, de Discovery tour. De volgende route zouden we af gaan leggen:

medsailors croatia discovery

(bron: MedSailors)

 

Trogir

Onze zeilboot vertrok op vanuit de haven in Trogir/Split, maar wij vlogen al een dag eerder naar Kroatië.
Mijn vlucht ging al vroeg in de ochtend, terwijl Celina pas ‘s middags zou vliegen.

De eerste dag heb ik dus zelf het stadje Trogir verkend en hier wat rondgelopen totdat ik kon inchecken in ons hotel.

In vergelijking met Nederland was het érg warm in Kroatië, dus ik moest zeker nog even acclimatiseren.

trogir beach croatia summer

Trogir is een leuk oud stadje, dat op de werelderfgoedlijst van UNESCO staat en waar diverse kerken en oude forten te vinden zijn.

church trogir fort trogir

Gezien de warmte bestede ik een deel van de middag ook aan het lezen van een tijdschrift lekker in de schaduw, ondertussen kijkend naar de bootjes in de haven.

flow magazine trogir port

 

Toen Celina’s vliegtuig later in de middag ook geland was, zagen we elkaar weer voor het eerst in een half jaar! Zo blij om elkaar eindelijk weer te zien 😀

trogir friends

Milna 

In de haven van Split lagen de boten klaar om zaterdags onze zeiltocht te beginnen.
We zaten met 6 andere mensen op de boot en in totaal maakten ongeveer 8 boten dezelfde route.
‘s Avonds kwamen alle boten weer samen in dezelfde haven, waardoor je ook leuk contact kunt hebben met de mensen op de andere boten. De organisatie is Brits, waardoor nagenoeg alle mensen die mee op reis waren ook Brits waren. Voor de rest waren er veel Australiërs, een paar mensen uit Nieuw-Zeeland en Celina en ik dus uit Nederland.
Dit vond ik ergens wel jammer, omdat ik het juist leuk had gevonden als er mensen van allerlei nationaliteiten mee waren.

trogir split port harbour  room sailboot

Celina en ik sliepen in de punt en hadden veruit de grootste kamer van de boot, we noemden het dan ook onze ” honeymoonsuite”  haha.

sailboat   

Na het eerste dagje varen kwamen we aan in de haven van Milna, een dorpje op het eiland Brač. Dit stond niet in de originele routeplanning, maar zoals gedurende de reis ook bleek wordt de route deels ter plaatse bedacht, aangezien deze sterk afhankelijk is van de wind en de drukte in de havens.

milna port

In het dorpje was niet heel veel te doen of te zien, dus we hebben even rondgelopen, een cocktail gedronken en ‘s avonds gedanst op straat. De vakantie was hiermee officieel begonnen!

Hvar Island

De eerste nacht op de boot gehad, en wow wat slaap dat lekker! Je wordt letterlijk in slaap gewiegd, heerlijk!
Het grootste deel vaarden we op de motor, maar af en toe gingen we echt zeilen. Hierbij konden we helpen met sturen, het inhalen van de touwen en andere zeil-dingen. Ik heb een heel stuk achter het roer gestaan, en dat voelde best wel cool!

sailboat roer sturen

In de middag kwamen we aan in een kleine baai bij Hvar Island, hier lagen alle MedSailors boten en hebben we de hele middag lekker kunnen zwemmen in het helderblauwe water.

Iedere boot had ook een paddle-board bij zich, dus we konden ook nog een beetje actief doen. We hadden zelf een opblaas-donut gekocht waar we heerlijk in konden chillen op het water.

 

Hvar City

Hvar City, staat ook wel bekend als het “Ibiza van Kroatië”. Het staat bekend om de goede uitgaansgelegenheden en is een populaire badplaats. Wij lagen met de boot in een haventje vlakbij en gingen ‘s avonds met de watertaxi naar Hvar City.

hvar city port  

We hebben de stad bekeken en rondgedwaald in de vele pittoreske straatjes van Hvar.
Doordat je de hele dag op de boot ‘schommelt’, was het vooral wanneer je weer aan land was even wennen voor je evenwicht.
Herken je dat gevoel van vroeger als je heel de dag had gezwommen in een golf-slag bad en dan ‘s avonds in bed lag?
Nou precies dat gevoel dus!

 

De Hula Hula Beach bar in Hvar staat bekend om haar goede feesten en schitterend uitzicht op de zonsondergang, zoals hieronder te zien:

‘s Avonds om 10 uur hadden alle boten in dezelfde kroeg afgesproken, wat een erg gezellige avond was! De kroegjes waren gezellig, maar om nou te zeggen dat Hvar hét hippe party eiland van Kroatië is, mwah..

We hadden wel nog gehoord over een toffe club genaamd Carpe Diem, waar we graag heen hadden gewild. De laatste watertaxi ging helaas te vroeg terug om er naartoe te kunnen, dus reden om zeker nog eens terug naar Hvar te gaan!

 

Vis Town

Terwijl we lekker aan het uitbrakken waren op de boot, maakten we onderweg naar de volgende haven een zwem- en lunch stop bij een oude Submarine-basis.

Het ontbijt en de lunch op de boot werd overigens iedere dag verzorgt door onze Skipper (zeiler). Deze waren erg uitgebreid en overtroffen mijn verwachtingen. Zo bestond het ontbijt variërend uit muësli, pancakes, scrambled eggs en de lunch uit pasta salades, truffel gnocchi en aardappelsalade. De bedoeling was dan wel dat je zelf samen met je bootgenoten de afwas deed.

Aan het einde van de middag kwamen we aan in Vis City, een plaatsje op het eiland Vis.

Op dit eilandje is veel te doen qua activiteiten, onder andere scooters huren.
Ook wij hadden een scootertje gehuurd en hiermee een paar uur het eiland verkend. Ik was mijn rijbewijs vergeten mee te nemen van thuis, maar gelukkig deed de verhuurder daar niet moeilijk over.

 

Met het scootertje kon je op een paar mooie uitzichtpunten komen, maar wij hebben eigenlijk maar een heel klein deel van het eiland gezien. Ik weet zeker dat er nog veel meer moois op Vis te ontdekken is.

Ook staat Vis bekend om haar wijnen en zijn er diverse wijntours die je kunt doen. Deze moet je echter een dag van te voren reserveren, waardoor wij hem helaas niet konden doen.
Wel hadden we op google gevonden dat er een lokale Wineyard op een kwartiertje lopen was, dus zijn we daar samen met onze bootgenoot Todd uit Nieuw-Zeeland op de bonnefooi heen gelopen. Hier hebben we bij de eigenaar spontaan een wijn proeverijtje kunnen doen en een rondleiding gekregen door de wijnkelders, dit was zo leuk!

 

Bol

‘s Morgens werden we wakker toen we al aan het varen waren, en het eerste wat we zagen; Dolfijnen!!
Ik heb er helaas geen scherpe foto van kunnen maken, maar het was een hele schol, zo leuk om te zien in het wild.

Na weer een dagje varen, kwamen we aan in het plaatsje Bol, op het eiland Brač.
Bol staat bekend om haar langgestrekte strand in de vorm van een punt, dat zich in de loop der tijd verplaatst door de wind en de stroming. Wanneer je er bent merk je eigenlijk niet zoveel van dit bijzondere strand en is het in principe gewoon een strand.

bol croatia island brac

Op Bol kun je allerlei watersporten doen, zoals windsurfen, parasailen en met opblaasdingen achter de speedboot aan.
Dit laatste hadden wij gedaan, op de ” Crazy Spinning Spider ” .. zoals op de foto te zien deden we nog erg ons best om vast te houden, maar uiteindelijk werden we er een voor een vanaf gelanceerd.

(foto door: Edward Jose)

Na s’ avonds lekker in de haven gegeten te hebben, kwamen alle zeilgenoten weer bij elkaar voor een goed feestje in een openlucht cocktailbar. Geen beter gevoel dan lekker dansen met uitzicht op zee en de wind in je haar!

Starigrad

Na ons ontbijtje op de boot kwamen we op het idee om te “surfen” op het paddle board achter de zeilboot aan, hier hebben we ons de middag mee vermaakt, en het ging me best goed af!

Onze laatste bestemming met de zeilorganisatie was Starigrad, het oudste stadje van Kroatië.
In het stadje zijn dan ook nog veel invloeden van de Grieken en Romeinen te herkennen.

Wij bezochten hier Hora, een door UNESCO beschermd gebied, waar zich een oude wijngaard bevindt. De boerderij is geheel biologisch en produceert al het eten en drinken dat zij serveren zelf.

hora vineyard croatia starigrad

Hier hebben we een heerlijke wijnproeverij en diner gehad, met uitzicht op een geweldige zonsondergang… Dit was de perfecte afsluiter van de laatste avond met onze boot-crew!

(foto door: Edward Jose)

Split

Na het zeilen hadden Celina en ik nog een paar dagen een hotel in Split geboekt.
Hier hebben we lekker rustig het stadje rondgelopen, lekker uiteten geweest en vooral rustig aan gedaan.

Vanuit Split hebben we nog een dagexcursie gemaakt naar de Krka watervallen.

krka waterfalls croatia

Wij waren er gelukkig al vroeg, waardoor de drukte in het begin nog meeviel. Het is er zeer toeristisch wat de charme van de watervallen een beetje teniet doet, maar dit deed niks af aan hoe mooi ik het vond om te zien.

Het is er echt super groen en je kunt er prachtig rondwandelen. Wat mij betreft zeker de moeite waard om eens te bezoeken.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Om het helemaal tourist-proof te maken, kun je in een deel van het water voor de watervallen zwemmen.
Ook dat vond ik, ondanks de massale bedoeling, toch wel echt een bijzondere ervaring.

Hierna was het tijd om weer naar huis te vliegen. Ondanks de super leuke week, was ik ook wel erg blij om mijn vriend en de huisdieren weer te zien!

En is een zeilvakantie een succes?

Jazeker!!

Ondanks het feit dat wij met onze boot niet super veel gezeild hebben, en vooral op de motor hebben gevaren, was deze week voor mij toch wel echt het ultieme vakantie gevoel.
Je wordt ‘s morgens wakker, trekt je bikini aan en springt zo in het helderste zeewater dat ik tot heden heb gezien.

MedSailors organiseert ook zeilvakanties in andere landen zoals Griekenland, Turkije en Italië.
Ik zou zeker overwegen om nog eens bij deze organisatie te boeken, maar dan denk ik wel met een groepje vrienden, zodat je vooraf zeker weet dat je met gezellig mensen op de boot zit.

Lijkt jou zo een zeilvakantie iets?  Of heb jij afgelopen zomer iets heel anders tofs gedaan?

Laat het me weten via een reactie!

Liefs, Ivon