wereldkaart

Van Droom naar Werkelijkheid

Dromen… Dingen die je graag in je leven zou doen… Dingen die je echt blij zouden maken.
Waarom is het zo lastig om dromen ook echt werkelijkheid te laten worden? Hoe ik dat doe? Dat lees je hier.

Een eigen bedrijf beginnen, toch die cursus tot nagelstyliste volgen, in je eentje een wereldreis maken.. Iedereen heeft wel zo een grote, bijna onmogelijke droom. Bijna onmogelijk zeg ik inderdaad.
Want met een beetje durf en slim plannen is bijna geen een droom niet haalbaar.

Waarom is het dan vaak toch zo lastig om de eerste stap naar het realiseren van zo een droom te zetten? Waarschijnlijk omdat de meeste mensen niet zo van verandering en onzekerheid houden. En omdat zo een droom vaak nog ‘vaag’ is, waardoor je letterlijk geen idee hebt waar je zou moeten beginnen. En eraan beginnen is ook best spannend…

Voor een deel van je hersenen het ‘dromen over je droom’ vaak al bevredigend genoeg. Voor op de korte termijn in ieder geval. Hierdoor laten je hersenen je geloven dat je al actief bezig bent met het realiseren van je droom. Je denkt er immers veel aan, dus ben je ermee bezig, toch? Op de lange termijn schiet je hier uiteraard niets mee op. Het dromen over je droom is leuk, maar vijf jaar later ben je nog steeds geen stap dichter.

Ook ik heb zo een droom. Zo hebben Rens en ik het er al jaren over dat we toch echt een onvergetelijke avontuurlijke reis samen willen maken. Maar je raad het al, behalve dromen zijn we nog geen stap dichter bij die reis.

Dus, tijd voor wat actie!

Ik vertel je graag hoe ik met onze droom aan de slag ben gegaan…

1. De waarom-vraag
Waarom is dit een droom van je?

Het klinkt misschien als een simpele vraag, maar het antwoord erop is dat lang niet altijd. En soms misschien ook best confronterend. Ik heb nooit in het buitenland gestudeerd en een tijd was ik er van overtuigd dat dit een grote droom van me was om alsnog te doen. Als ik nu denk waarom ik dat wilde? Tja, omdat bijna iedereen het deed..?

Niet echt een beste motivatie. En waarschijnlijk ook de reden waarom ik me nooit echt voor die buitenlandse studie heb ingeschreven.

Ga eens een half uurtje in de tuin zitten en vraag jezelf bewust af waarom dit een droom voor je is. Door na te gaan waaróm iets een droom van je is en daar eerlijk tegen jezelf over te zijn kom je erachter of het echt een droom is die bij jou past, of misschien een droom is voor iemand die je graag zou willen zijn. Hoe dichter je droom staat bij hoe jij nu op dit moment als persoon bent, hoe makkelijker het zal zijn om die droom ook echt te realiseren.

Wauw, dit klinkt best diep he 😉

2. Van droom naar doel
Oké, je hebt nu dus een droom die bij je past en die helemaal van jou is. Nu wordt het tijd om je droom om te gaan zetten naar een doel. Wat is het verschil daartussen? Een doel is concreet. Het liefst zo concreet mogelijk. Beantwoord hiervoor vragen die antwoord geven op vragen als Wat? Waar? Wanneer? Pas dan kun je naar iets toewerken.

De wens van Rens en mij om een avontuurlijke reis te maken is een droom. Dit kan van alles zijn. Op een zeilboot naar Amerika, de Himalaya beklimmen, op de fiets naar Portugal. Allemaal avontuurlijke reizen, maar niet hoe wij onze droom voor ogen hebben. Daarom hebben we onze reiswens concreet gemaakt…

wereldkaart mongolia

In de zomer 2019 willen wij meedoen aan de Mongolia Charity Rally. Een auto roadtrip van Brussel naar Mongolie, waarbij je geld inzamelt voor een goed doel. Zo. Nu staat ons doel hier zwart op wit.

3. De weg er naar toe
Nu je een doel hebt kun je pas echt aan de slag. In ons geval klinkt de zomer 2019 klinkt nog best ver. Maar als ik geen idee heb wat ik voor die tijd geregeld moet hebben is het misschien juist al wel kort dag.. Daarom is het belangrijk om inzichtelijk te maken wat je allemaal nodig hebt om je doel te behalen. Zo hebben wij onder andere een geschikte auto nodig, moeten we ons inschrijven, visa’s regelen, verlof op het werk en uiteraard geld. Helaas zal die laatste bij veel dromen toch een onvermijdelijke factor zijn 😉

Het beste is om deze onderwerpen in steeds kleinere stapjes op te delen, totdat het overzichtelijke taken worden die je ook echt uit kunt gaan voeren. Zo hebben wij het aspect “geld” onderverdeeld in eigen geld sparen en sponsors zoeken. Eigen geld sparen hebben we weer verder uitgewerkt naar onder andere “400 euro per maand sparen”. En dan heb je dus ineens een actie die je uit kunt voeren en echt aan je droom bijdraagt. Yes, dit voelt pas echt als werken aan je droom!

4. Maak je droom zichtbaar
Ondanks dat je een droom echt heel graag wilt kan het lastig zijn om je motivatie ervoor te behouden. Een goed idee dus om jezelf er regelmatig aan te herinneren wat je droom is. Bij het kunnen realiseren van je droom hoort het nu eenmaal ook helaas dat je soms andere dingen er voor moet laten. Wanneer we twijfelen om spontaan uit eten te gaan kan de reminder aan onze droomreis er net voor zorgen dat we toch zelf koken en het geld dat we hiermee uitsparen op onze Mongolia Charity bankrekening zetten.

Hoe wij onze droom zichtbaar hebben gemaakt? Door een grote wereldkaart op canvas in onze keuken op te hangen. Deze komt van de webshop wereldkaarten.nl

Naast het feit dat onze droom nu goed zichtbaar is in ons huis, fleurt de wereldkaart ook echt onze keuken op. Zoals je kon zien in mijn keuken-tour, was ik nog op zoek naar iets voor aan deze wand. Een beetje meer kleur in de keuken, maar niet te opvallend. Ik ben er super blij mee! Naast wereldkaarten heeft deze webshop ook hele toffe tuinposters om je tuin of balkonnetje mee aan te kleden!

Met vlaggetjes hebben we de geplande trip op de kaart ingetekend, zodat onze droom zo zichtbaar mogelijk is. We zien de wereldkaart meerdere keren per dag, wat toch steeds net even die herinnering is aan die droom. En dat motiveert!

wereldkaart mongolia charity ralley

5. DOEN!
Nu je lekker naar je droom toe aan het werken bent, resteert er nog maar 1 ding. Het gewoon doen! Dus hup, boek die vliegtickets, meld je aan voor die opleiding of schrijf je nu echt in bij de KvK. Natuurlijk is het goed om je droom realistisch te houden en ook even stil te staan bij de dingen die mis kunnen gaan, maar uiteindelijk moet je er gewoon voor gaan!

Over onze weg naar het realiseren van de Mongolia Charity Ralley zul je uiteraard nog vaker dingen voorbij zien komen op mijn blog. Maar voor nu voelt het al echt heel goed dat we zijn gestopt met alleen maar dromen en ook echt iets aan de droom doen. Want alleen dan kom je van droom naar werkelijkheid….

Wat is jouw grote droom?

Ik hoop dat dit artikel de eerste stap is om ook jouw eigen droom werkelijkheid te maken. Je verdient het!

Liefs, Ivon


De wereldkaart van wereldkaarten.nl is gekregen. Bedankt voor het een stukje verder helpen realiseren van onze droom!

Ivon

4 COMMENTS

 • Florentine

  9 juli 2018

  Zo leuk!!! Die wereldkaarten vind ik ook erg leuk. Je hebt een super gave post geschreven. Liefs, Florentine

 • Babs

  11 juli 2018

  Vaak visualiseer je je droom, maar echt een beeld ervan krijgen lukt vaak niet. Zoals jullie de stappen zetten en zeker met die wereldkaart krijg je inderdaad meer beeldvorming.
  Spannend dat jullie dat gaan doen,top hoor!

  • Ivon

   12 juli 2018

   Klopt, opzich is dat natuurlijk ook het kenmerk van een droom en is daar niks verkeerds mee..
   Maar als je niet wilt dat het een droom blijft, zul je toch echt zelf in actie moeten komen!

LEAVE A REPLY

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.