Werken, het is voor de meeste mensen de grootste dagbesteding. Ook is het waar je ook komt vaak een van de vaste gesprekonderwerpen. Op feestjes of wanneer je kennismaakt met een nieuw iemand is het vaak een van de eerste vragen “Goh, en wat doe jij voor werk?” Daarom leek het me leuk om middels een work-tag jullie wat meer te vertellen over het werk dat ik doe!

1. Wat deed je vroeger als bijbaantje?
Mijn allereerste ‘bijbaantje’  was het invouwen van de folders voor de krantenwijk van mijn broer haha. Voor het invouwen kreeg ik dan een klein bedrag van mijn ouders.

Daarna heb ik een aantal jaar op de kaas/brood/vleeswaren afdeling gewerkt van de supermarkt in ons dorp. Erg leuk vond ik dat! Om vervolgens nog een tijd in een partycentrum te werken. Achter de bar staan en rondlopen met drank op bruiloften, feestjes en carnaval. Dat was hard werken tot diep in de nacht, maar ook altijd erg veel lol met collega’s!

2. Wat heb je gekocht van je eerste salaris?
Ik weet nog dat ik van mijn allereerste gespaarde geld een digital diary kocht, precies zo een als hier op de foto. Die was echt 50 gulden! Wat was ik er trots op haha.

digital diary toy
3. Welke opleiding heb je gedaan?
Na de middelbare school ben ik begonnen met deeltijd Accountancy studie op de universiteit. Dus 4 dagen werken, en op de vrijdagen naar school. Met het theoretische gedeelte van de opleiding ben ik inmiddels helemaal klaar gelukkig.
Ik wil graag de RA (Register Accountant) titel halen. Daarvoor moet je naast een aantal jaar theorie ook nog drie jaar ‘praktijkstage’ doen. Mijn laatste halfjaar hiervan is net gestart, dus ik hoop komende zomer na 9 jaar(!) opleiding ein-de-lijk helemaal klaar te zijn!!

4. Wat doe je momenteel voor werk?
Ik werk dus al een aantal jaren bij een accountantskantoor. Ieder bedrijf in Nederland moet ieder jaar een jaarrekening op te stellen. Daarin staat hoe het bedrijf het financieel gedaan heeft het afgelopen jaar.

Het werk dat ik doe is het controleren van deze jaarrekeningen. Grotere bedrijven zijn namelijk verplicht om deze jaarrekening door een accountant te laten controleren. Dit is omdat bedrijven hun resultaten vaak mooier voor willen doen dan ze eigenlijk zijn. Hierdoor kan een bank beslissen om een lening te geven, terwijl het bedrijf misschien juist wel hartstikke verlies maakt. Een accountant vertelt met zijn controle dus of de jaarrekening van het bedrijf de “waarheid” vertelt. 

5. Wat wilde je vroeger worden?
Nou, heeeel vroeger schreef ik in vriendenboekjes altijd dat ik prinses wilde worden, há! Dat is helaas mislukt 😉 Daarna heb ik heel lang kapster willen worden en ook een tijd dierenarts. Toen ik op de middelbare school dramatisch slecht bleek te zijn in biologie en scheikunde bedacht ik me dat ik dat die arme diertjes eigenlijk niet aan kon doen. In wiskunde en economie was ik een stuk beter, vandaar dat ik meer die kant op ben gegaan.

6. Als ALLES mogelijk was, wat zou je dan graag doen als werk?
Dat is een lastige vraag hoor, zoveel zou me leuk lijken! Maar mijn droom is toch eigenlijk wel om een eigen winkeltje in Den Bosch te hebben.
Ik zie het helemaal voor me, een mooi oud pandje waar ik alleen maar dingen verkoop die ik zelf mooi vind qua schoenen, sieraden, make-up. En dat je er ook lekker een kopje thee of wijntje kan drinken, inclusief door mij zelf gebakken cupcakes en taartjes.. Yeah.. dream om Ivon 😉

7. Hoelaat sta je ieder dag op voor je werk?
De wekker gaat bij ons rond 7 uur.. maar dan wordt er nog een aantal keer gesnoozed.. Mijn werkdag begint in principe gewoon rond half 9. Ik ben alleen écht geen ochtendmens, dus het is iedere ochtend weer haasten om op tijd op het werk te komen. 


8. En hoelaat ben je weer thuis?
Dat is rond 6 uur. Dus dat valt gelukkig wel mee. In de drukke periode op het werk moet ik wel ‘s avonds nog thuis werken, maar dat probeer ik zoveel mogelijk te voorkomen. Toen ik nog bij een groter accountantskantoor werkte waren de werkdagen veel langer, zeker in het voorjaar. Dit is voor accountants een drukke periode omdat het oude jaar dan is afgelopen en alle bedrijven willen dan zo snel mogelijk hun jaarrekening gecontroleerd hebben.

9. Hoe ziet een werkdag van je er uit?
Dat is eigenlijk echt heel verschillend. Als ik de jaarrekening van een bedrijf aan het controleren ben, zit ik samen met mijn collega’s zoveel mogelijk bij dat bedrijf. Hierdoor ben ik niet zo vaak op kantoor te vinden, maar kan ik dus het hele jaar iedere week bij een andere klant zitten. Ieder bedrijf is natuurlijk anders en zo dus ook iedere werkdag.
Wat ik qua werkzaamheden doe verschilt ook nogal veel. Soms zit ik de hele dag in besprekingen met mensen van het bedrijf en soms zit ik de hele dag achter mijn computer als een echte nerd hard-core excel berekeningen te maken 😉

work werk blog apple

10. Wat je het allerleukste aan je werk?
Dat ik bij zoveel verschillende bedrijven kom! En als accountant heb je een vertrouwen-functie, dus de mensen in het bedrijf vertellen je ook altijd heel veel en je mag alles vragen. Hierdoor kom je veel te weten over hoe het in een bedrijf echt werkt, en dat vind ik heel interessant.

11. En wat het minst leuke?
Als accountant heb je eigenlijk altijd met deadlines te maken bij klanten. Hierdoor heb je steeds weer werkpieken om de deadlines te halen. Daar word ik wel een beetje moe van..
Verder zien sommige bedrijven de accountantscontrole alleen maar als ‘lastig’, waardoor je niet overal even welkom voelt haha.

12. Wat doe je over 10 jaar voor werk?
Nou hopelijk kan ik deze blog dan deels als werk doen… of ben ik financieel directeur bij een make-up bedrijf… of misschien zou ik later wel echt voor mezelf willen beginnen… tja, ik weet het dus nog niet!

13. Als je de miljoenen-loterij zou winnen, zou je dan blijven werken?
Hm.. niks doen en lekker thuis een beetje aanrommelen zou ik best een poosje vol kunnen houden hoor haha.. maar uiteindelijk zou ik me toch gaan vervelen! Maar als ik voor het geld niet zou hoeven werken zou ik denk ik eerder veel vrijwilligerswerk gaan doen. In het dierenasiel of in het bejaardenhuis. Dat zou ik nu eigenlijk ook al wel willen doen, maar ik heb/maak er geen tijd voor.. 

14. Als je deze maand een kerstbonus krijgt van je werk, wat staat dan bovenaan je wishlist?
Oeeeh, nou het Huda Beauty Desert Dusk Eye Shadow Palette staat errug hoog op mijn wishlist!
Verder zou ik graag een volledige kwastenset willen van bijvoorbeeld Mac, dus die zou ik dan ook aanschaffen.
Ook zouden we graag wat nieuwe toffe meubels voor ons huis willen, dus als er na Huda Beauty en de kwasten nog kerstbonus over zou zijn zou ik dat aan meubels besteden.. Make-up always goes first 😉

huda beauty deset dusk eyeshadow paletteZo, dit waren mijn antwoorden op de Work-Tag. Nu weten jullie wat meer over wat ik voor werk doe.

Als je de tag leuk vond, neem hem vooral over op je eigen blog.

Wat doe jij voor werk of wat studeer je? Laat het weten via een reactie.

Liefs, Ivon