Tja carnaval, of je bent er dol op, of je haat het. Nou, ik ben er zeker dol op!
Vandaar deze Carnavals-tag met 11 vragen over hoe ik mijn Carnaval vier.

1. Wat betekent carnaval?
Carnaval is van oorsprong een katholiek eetfestijn, dat was bedoeld om al het goede eten en drinken in huis op te maken, voordat de vastentijd begon. Het werd dan ook gezien als de laatste dagen om nog even “gek en uitbundig” te mogen doen voordat het sobere vasten dus begon.

Nou, Carnaval staat nog steeds in het teken van eten en drinken, maar het vasten erna laten de meeste denk ik achterwegen 😉

2. Hoe heet jouw stad met carnaval?
In Brabant wordt het “Bourgondische” carnaval gevierd, waarbij tijdens carnaval de plaatsen tijdelijk anders heten. Ik woon in Den Bosch en deze stad heet tijdens carnaval Oeteldonk. Het symbool van Oeteldonk is een kikker, waardoor je in outfits ook veel kikkers in alle vormen en maten ziet!


3. Hoe ga je verkleed met carnaval?
In Den Bosch is het gebruikelijk dat je een boerenkiel of jasje aanhebt, versierd met emblemen, kikkers en allerlei andere frutsels. Deze traditie is ontstaan door de grote armoede die vroeger in Brabant was, waardoor mensen geen kostuum konden betalen en dus voor een “eenvoudige” outfit gingen. 

Soms is het wel een beetje saai dat iedereen eigenlijk dezelfde outfit aan heeft, maar toch geeft het ook wel echt een sterk groepsgevoel. Als ik in de dagen voor carnaval alweer mensen in de Bossche outfits zie lopen met een Bossche sjaal om begint het meteen weer te kriebelen en krijg ik zin om de kroeg in te gaan.

Ik heb dus vaak ook mijn Bossche jasje aan, maar vind het wel leuk om een pruik ofzo erbij op te zetten, om het toch nog net iets meer verkleed te maken.

4. Wat is je beste carnavals outfit ooit?
Ik heb twee jaar geleden een Cupcake Candy outfit aangeschaft, wat een beetje iets weg heeft van Katy-Perry in haar video-clip van California Girls. Het is een lekker girly zoetsappige roze outfit, ik vind hem zelf nog steeds erg leuk!

5. En je slechtste?
Samen met een vriendin ging ik een aantal jaar geleden als Twister! We hadden een groot spelbord op ons hoofd met draaischijf en ons jurkje was het “twisterbord”. Hij was echt heel leuk en grappig! Maar de dronken mannen die het als een uitnodiging zagen om “linkerhand op geel” te mogen leggen, maakte de outfit eigenlijk best wel fout 😉

Voor dit artikel ging ik door mijn oude carnavalfoto’s en kwam daar deze nog tegen. Dit was achteraf ook niet een van mijn hipste outfits haha.

6. Hoe zou je nog wel eens verkleed willen gaan?
Ik ben in de stad een keer een jong stelletje tegengekomen die als opaatje en omaatje verkleed waren. Het zag er echt zó leuk uit samen, dat deze outfit me altijd bij is gebleven. Deze couple-outfit zou ik zeker nog eens met Rens willen doen tijdens carnaval, lijkt me super grappig.

7. Overdag of ‘snachts carnavallen?
Vroeg ‘snachts, maar tegenwoordig trek ik dat niet meer. Ik vind het nu ideaal om rond een uur of 11 a 12 ‘smorgens de stad in te gaan, zoveel mogelijk buiten op straat te carnavallen, een keertje wat eten en om 10 uur ‘s avonds in bed liggen. Voordeel, je slaapt dan iedere nacht gewoon genoeg uren, waardoor je er de volgende dag weer fris tegenaan kunt voor de volgende ronde ;-).

8. Wat is je favoriete carnavalsnummer?
De nummertjes zoals “Blauw” en “Ho Stop” zijn mijn favorieten! Op de wintersport hebben we de carnavalskraker ‘Hé Jacqueline, waar is de vaseline?‘ helemaal grijs gedraaid haha. 

Maar eigenlijk zijn de meeste carnavalsnummers vooral heel slecht. Je hebt echt een biertje nodig om het te kunnen waarderen.

carnaval oeteldonk

9. Wat eet je met carnaval?
Vooral niet veel gezonds en er wordt weinig gekookt… Worstenbroodjes als ontbijtje, gebakken eitje, frietjes, broodje shoarma voordat je vanuit de kroeg naar huis gaat… Carnaval zijn duidelijk niet mijn gezondste dagen 😉

Wel zorgen we altijd dat we lekkere fruitsapjes in huis hebben, zodat we toch nog wat vitamientjes binnen krijgen.

10. Ga je naar een optocht kijken met carnaval?
Ja, ieder jaar ga ik op zondagochtend naar de prinsenintocht. Deze optocht bestaat met name uit loopgroepen. Ieder jaar verbaas ik me weer hoe mensen met een simpele woordgrap op hun outfit iets super leuks kunnen maken!

Op maandag is de grote optocht in Den Bosch met veel praalwagens, maar de laatste jaren krijg ik daar eigenlijk niet meer zoveel van mee. Vaak beginnen we vol goede moed, maar duurt het wachten te lang en is het koud, waardoor we in de kroeg beland zijn voordat de eerste wagen langsgekomen is.

11. Wat staat er nog op je carnavals bucket-list?
Nou, dat zijn eigenlijk zelfs twee dingen! 

Het Maastrichtse carnaval schijnt echt een beleving opzich te zijn, dus ik zou graag nog een keertje een dag in Maastricht gaan carnavallen. 

Verder heb ik ieder jaar als voornemen om naar de Carnavals-mis op zondagochtend te gaan, maar die heb ik nog nooit gehaald haha. Je moet al rond 8 uur in de kerk zitten om nog plek te hebben.. Tijdens de mis zitten er 2500 mensen in de Sint-Jan Kerk in Bossche outfits verkleed met de eerste biertjes al in de hand. Kan natuurlijk eigenlijk niet in de kerk, maar dat het juist die ene dag met Carnaval wel kan vind ik tof. Ik zou er dus graag een keer bij zijn!

Nou, dit was alweer de carnaval-tag! Nu ga ik snel mijn Oetel-jasje weer aantrekken, een biertje pakken en verder feesten met vrienden en familie.

Vier jij ook carnaval? Zo ja, geniet ervan deze dagen! 
Zo niet, je bent van harte welkom in Oeteldonk om het een keer te beleven!

Liefs, Ivon