Ondanks dat ik erg veel van dieren houd, zal ik denk ik nooit helemaal vegetariër worden. Simpelweg omdat ik vlees gewoon erg lekker vind en op het gebied van voeding meer een voorstander ben van dingen “met mate” doen dan meteen helemaal niet. Wel ben ik tegenwoordig bewuster bezig met vlees eten. Zo eten we thuis allang niet meer iedere dag vlees, maar een goede afwisseling tussen vlees, vis en vega(n). En als we dan vlees eten, het liefst van lokale afkomst. 

Nu heb je in Nederland al de “Nationale Week Zonder Vlees” die jaarlijks plaatsvindt, maar de aanloop naar Dierendag is natuurlijk ook een goede gelegenheid om eens een weekje geen vlees te eten! Vaak heerst er nog het beeld dat een maaltijd zonder vlees of vis niet lekker is. Nou, met deze recepten ga ik jou het tegendeel bewijzen! 

Dus nog inspiratie nodig wat je komende week nou weer moet gaan eten? Niet meer nodig, want hieronder volgt een compleet weekmenu voor je.  Geheel vegetarisch!  (Let op, dus niet alles is veganistisch…) 

Benieuwd hoe deze vegetarische week mij bevallen is? Here we go…. 

Zaterdag

We starten de dag bij Ikea, op zoek naar wat spulletjes voor in huis. En tja, als je toch naar Ikea gaat kun je daar net zo goed even lunchen. Ga ik voor de Zweedse balletjes… Of voor de vegetarische balletjes? Ik besluit ter plekke dat mijn vegetarische week vanaf nu begint en ga voor de vegetarische balletjes. Tijdens het eten vraagt Rens of ik een hapje van zijn Saté wil proeven. NEE!! 

vegetarische balletjes ikea

Bij de kassa van de Ikea gaat het al mis. Terwijl we staan te wachten in de rij voor de kassa komt een vrouw amuse hapjes met gerookte zalm uitdelen. Echt, sinds wanneer doen ze dat bij de Ikea? Ik heb van mijn moeder altijd geleerd “als iets gratis is, aannemen” dus voordat ik het weet heb ik het amuse hapje op. Lekker! Maar oeps, er zat dus zalm in. 
Ik besef me dat een week vegetarisch eten misschien nog niet zo makkelijk gaat worden… 

We starten de week ‘s avonds wel meteen goed. Met een veggie lasagne! Deze is zelfs geheel veganistisch. De groenten die we gebruiken komen ook nog eens uit de moestuin van Rens zijn oudoom. Dus vegan en bio! Yes, we kunnen het wel! 

Het recept van de Veggie Lasagne komt van De Groene Meisjes en vind je hier terug. 

veggie lasagne groene meisjes vegetarisch

De lasagne is erg lekker, maar we missen nog wel iets. Rens mist vooral het gehakt.. en de dikke laag kaas die we normaal bovenop een lasagne strooien. Ik was met een stuk lekker brood erbij ook al tevreden geweest. 

‘s Avonds hebben we dus wel alweer trek en staan er Nacho chips met zelfgemaakte guacamole op het menu. Prima eerste vegetarische dagje zo! 

Zondag

Ontbijten zonder vlees is niet zo moeilijk. Een broodje met smeerkaas en wat melk met havermout en de zondag kan beginnen! 

We hebben zaterdags voor een paar dagen al boodschappen gedaan, waaronder bij de Toko. Rens zag daar Bapao broodjes liggen en nam deze mee als lunch. Ik hoefde niet, want mijn favo is hete kip. En tja, daar zit dus kip in. Rens wijst me erop dat er ook Vegetarische Bapao broodjes tussen liggen. Ik wist niet dat die bestonden, weer wat geleerd. Dus als lunch eet ik een vegetarisch Bapao broodje. Hij smaakt goed, al durf ik nog steeds niet met zekerheid te zeggen wat er precies in zat haha. 

vegetarische bapao

Voor de zondag avond maakte ik een voorgerecht en een hoofdgerecht. Want wij eten altijd chique op zondag (ahúm). Toen ik deze carpaccio van champignons tegenkwam in het kookboek Vlees noch Vis van Estee Strooker moest ik hem proberen. 

carpaccio champignons vegan vlees noch vis

Deze carpaccio is ook geheel vegan. Maar door het romige van de champignons mis je helemaal niks van kaas. Geslaagd recept dus. 

Als hoofdgerecht maak ik Curry Appelflapjes van zoete aardappel. Hiervoor pak ik mijn spirelli snijder weer eens uit de kast. Ik vind deze flapjes echt een groot succes, ondanks dat ik 3x mijn gehemelte heb verbrand.. 

curry pasteitjes zoete aardappel

Om de avond in Aziatische stijl af te sluiten neem ik ‘s avonds nog een lekker groot stuk spekkoek. 

Maandag

Zoals iedere ochtend doordeweeks ontbijten we met melk, havermout, lijn & chiazaad en wat vruchtjes. Een vleesloos ontbijt zal de rest van de week het probleem dan ook niet zijn.

Mijn zelfbeheersing wordt pas op de proef gesteld op het moment dat op het werk de lunch wordt klaargezet. Normaal pik ik altijd alvast een plakje worst mee als ik van of naar het toilet loop. Ook moet ik even goed opletten om niet uit automatisme filét american op mijn boterham te smeren. Dus worden het boterhammen met kaas en mosterd, pindakaas en hagelslag.

Vooral op een maandag moet avondeten niet te veel werk zijn. Favoriet in ons huis is dan ook een noedel-maaltijd. Vlees of visje bakken, wokgroenten erbij, noedels koken, klaar! Vandaag dan dus een variant zonder vlees of vis. Maar mét pindakaas! Dat maakt een hoop goed toch?

noedle pindakaas salade vegetarisch

Mjam, deze noedel salade is echt lekker. Een verassende combinatie van zoet/zuur en een beetje pittig. Deze komt zeker nog eens op tafel te staan.

Dinsdag

Ik had een extra groot portie gemaakt van de noedel salade gister avond, waardoor ik de restjes voor vandaag mee heb als lunch. Hierdoor is het makkelijker om zonder vlees te lunchen en eerlijk is eerlijk, dit smaakt ook veel lekkerder dan een droge boterham met kaas.

‘s Avonds aten we een burrito bowl. Ideale recepten zijn dat altijd. Een hoop verse ingrediënten bij elkaar in een kom gooien en klaar! En ziet er super kleurig uit zo op de foto toch 😉

burrito bowl vegetarisch

We aten een Mexicaanse variant met kidneybonen, avocado, paprika, quinoa en…. nacho cheese cips! Ik bedoel, Who needs meat when you can eat chips for dinner!?

Woensdag

Als lunch had ik de left overs van de burrito bowl mee naar het werk genomen. Aangezien ik normaal nooit eigen eten mee naar het werk neem viel dit al snel op. Er kwamen dan ook verschillende vragen of ik op de gezonde tour of aan een dieet begonnen was.. Wat uiteindelijk alleen maar zorgde voor meer discussie aan de lunchtafel over het wel/niet vegetariër zijn en dat we best allemaal eens een wat minder vlees kunnen eten. Oftewel: Goal achieved!

Voor in de avond weer een makkelijk receptje op de planning: Paprikasoep met parelcouscous en kaas/uienbroodjes.

paprika couscous soep vegetarisch

Deze soep was niet helemaal onze favoriet, maar als je van wat zoetere soepen houdt zul je deze denk ik heel lekker vinden!

Confession, na het avondeten hadden we met vrienden een workshop worstenbroodjes die al gepland stond. Tja, voor worstenbroodjes bezwijk ik nu eenmaal. Can’t help it!

worstenbroodjes de luncherij


Donderdag

De paprikasoep vond ik niet zo handig om het restje mee naar het werk te nemen, dus donderdag bestond mijn lunch weer uit simpele boterhammen. Vandaag belegd met pindakaas en eiersalade.

‘s Avonds gaat Rens bij een vriend eten. Ik verdenk hem ervan dat dit een excuus is om een lekker vleesje te gaan eten 😉
Aangezien ik bijna nooit motivatie heb om voor mezelf alleen te koken besluit ik een frietje in de stad te eten. Ik ging toch al winkelen met mijn ouders, dus dat kwam net zo handig uit. In plaats van mijn favoriete goulash-kroket bestel ik een kaassouflé als snackje.

frietje biologisch den bosch

Dit is trouwens echt de lekkerste friettent in Den Bosch, met biologische frietjes! Mjammmmie!

Na het winkelen ga ik met mijn ouders nog even wat drinken op een terrasje, aangezien het waarschijnlijk een van de laatste zomerdagen van het jaar is. We krijgen zin in iets lekkers en er wordt een bittergarnituurtje besteld. Ik blijf netjes van de frikandelletjes en bitterballen af en houdt het bij kaasvingers en een vega-bamiblokje. 

Vrijdag

Ik werk vandaag thuis en lunch met een bakje yoghurt met hagelslag en wat later nog een vegetarische instant-noodle soep.

Tijdens het boodschappen doen merk ik bij thuiskomst op dat ik voor de komende 3 dagen weer alleen maar vegetarische gerechten heb ingekocht. Stiekem sluipt het er dus best makkelijk in. Behalve toen ik langs de vleeswaren afdeling liep en alweer een worstje had gegeten die daar lagen om te proeven. Ik moet mezelf echt afleren om gratis dingen altijd meteen te pakken en op te eten haha.

Voor het avondeten wil ik Rens een beetje tegemoet komen in zijn “echte mannen eten burgers” behoefte en we maken een bieten-linzenburger. Deze is echt méga-lekker. Dit moet toch zelfs Rens toegeven.

bieten linzen burger vegetarisch

Wat is mijn ervaring met een week vegetarisch eten? 
Nou, voor wat betreft avondeten prima! Er zijn zoveel leuke, lekkere vegetarische recepten. En meestal mis je het ontbreken van vlees of vis echt totaal niet. Ik denk dat als ik niet tegen Rens gezegd had dat we een week vegetarisch gingen eten hij het bij sommige gerechten niet eens gemerkt had. Nadeel is wel, ik krijg toch wel sneller weer trek ‘s avonds. En tja, dan komt bij ons toch wat sneller die zak chips uit de kast.

Verder heb ik maar 1 cheat gehad, en dat was de worstenbroodjes workshop die al weken gepland stond. Oja en het zalm-amuse hapje bij de Ikea. En het plakje worst bij de supermarkt. Toch netjes vind ik, aangezien ik mezelf er wel op betrapte hoevaak ik uit gewenning iets van vlees wil eten, terwijl ik dus ook een week heerlijk gegeten heb zonder.

Wat ik opvallend vond was dat ik vooral tijdens de lunch moeite had om geen vlees te eten. Ik eet op kantoor als lunch gewoon altijd boterhammen die we zelf kunnen beleggen. Vaak grijp ik dan naar paté, tonijnsalade, filet american, kipkerrie salade…keuzes genoeg! Zonder vlees op mijn brood te willen doen kwam ik niet veel verder dan pindakaas, hagelslag en kaas. 
Alternatieven voor een lunch zonder vlees moet ik me dus nog even in verdiepen. Als jij hier nog tips voor hebt hoor ik deze graag!

Al met al is deze vegetarische week me dus prima bevallen. Zoals gezegd zal ik niet snel geheel vegetariër worden (al is het maar omdat er dan alsnog vlees voor Rens op tafel komt, want die vond deze week misschien nog wel uitdagender dan mij…). Maar ik zal zeker wel weer nog bewuster met onze vleesconsumptie omgaan dan ik voorheen al deed. 

Hopelijk ben je door dit artikel geïnspireerd geraakt om komende week ook een weekje vegetarisch te eten. Of zullen we afspreken in ieder geval op Dierendag geen vlees te eten?

Benieuwd naar een van bovenstaande recepten? Laat het even weten en ik deel je het recept!

Liefs, Ivon