Al zolang ik me kan herinneren heb ik last van de Winterblues.. Nergens zin in, weinig energie, constant koud.. De dokter noemde het ooit zelfs een lichte winterdepressie… Ondanks dat het tegenwoordig beter gaat, is de winter nog steeds echt niet mijn favo-seizoen. Herkenbaar?

Een eenvoudig medicijn tegen de winterblues is er niet, was het maar waar, 3 maanden Bali op doktersadvies 😉

Dus dan moeten we de winter zelf maar zo leuk mogelijk maken! Met deze tips gaan we de winter vrolijk en vol energie doorkomen.

Geniet van de veranderingen van de natuur
In de zomer ziet iedereen er vrolijk uit en lijkt de hele wereld mooier en leuker. De winter is maar grauw, saai en donker, toch? Nou, dan moet je toch eens wat beter om je heen kijken…

De sneeuwklokjes die groeien in het park, de bijzondere grillige vormen van de kale takken van die oude boom, het grote spinnenweb bij de voordeur dat glinstert van de ochtenddauw..

Als je de tijd neemt om om je heen te kijken, zul je zien dat de natuur bijna op zijn mooist is in de winter. Zeker tegen het einde van de winter zie je langzaam alles weer in bloei komen, dat vind ik altijd erg bijzonder om te zien. Oké tegen het einde van de winter ben ik ook gewoon vooral heel blij dat de natuur laat zien dat het voorjaar eraan komt, dus misschien ben ik ook een beetje bevooroordeeld in mijn enthousiasme hierover haha.

Maar wat is het toch bijzonder hoe de natuur eigenlijk werkt en verandert door de seizoenen he. Neem af en toe de tijd om daar even bij stil te staan en ik weet zeker dat je de winter zelf ook meer kunt waarderen.

Zorg voor een goed slaapritme
In de winter is het zeer verleidelijk om lekker lang in bed te blijven liggen, maar.. dat moet je niet doen! Juist in de winter is een regelmatig slaapritme belangrijk, omdat door het tekort aan zonlicht je biologische klok uit z’n hum is.  Dus hup, die wekker zetten en eruit.

Há, dat nou net ik als tip moet geven om op tijd op te staan. Ik ben namelijk echt Queen-Snooze.. Zelfs met de Philips Wake-Up light en drie wekkers ben ik in de winter ‘s morgens niet uit mijn bed te branden.

Toch sta ik de laatste tijd ook in het weekend op tijd op, meestal zo rond 9uur. En ik moet zeggen dat bevalt me wel. Lekker op het gemakje ontbijten, beetje het huishouden doen, wandelen met de hond, boodschappen doen.. en dan is het ‘pas’ 12 uur! Dan heb je nog een hele dag voor je. Ik merk echt dat ik door in het weekend ook vroeg op te staan de rest van de dag meer energie heb. Wanneer je tot 11 uur in je bed blijft liggen ben je vaak juist de hele dag zo loom, waardoor je per saldo veel minder doet op een dag. Zonde!

Maak het gezellig
Er is niks mis met een leuk winter gevoel een beetje forceren. Als het buiten donker is en regent kun je dit je humeur laten verpesten, maar je kunt het ook als aanleiding gebruiken om het binnen juist éxtra gezellig te maken. Die hele “gezellige” en “warme” sfeer rondom de winter vind ik namelijk wel erg fijn.

Dus nestel jezelf op de bank, steek kaarsjes aan in huis en pak een lekker rood wijntje of een grote mok thee met lekkere hapjes. Gordijnen dicht, filmpje op en ga lekker cocoonen in huis…  Om het knusse wintergevoel helemaal af te maken sleep je de dekens van je bed naar de woonkamer, heerlijk!! 

Experimenteer met wintergroenten
Hoewel de winter erg uitnodigt om makkelijk, niet zo gezond eten naar binnen te werken biedt de winter juist een walhalla aan gezonde groenten waar je de lekkerste gerechten mee kunt maken! 

Maak van de winter een culinair feest seizoen en ga eens koken met groenten die je misschien nog niet kent.. Wat dacht je bijvoorbeeld van pompoensoep met gember, pastinaakfrietjes uit de oven of een lekkere koolraapquiche?

Smullen maar!

Ga op wintersport
Oké, dit is natuurlijk niet een tip wat je meteen kunt doen, maar voor mij persoonlijk heeft afgelopen wintersport mijn liefde voor de winter wel aangewakkerd. Lekker heel de dag buiten, geen last van de kou ook al was het min 5 en prachtige uitzichten van de winter natuur. Dus mocht je de kans hebben? Ga op wintersport!

winterblues wintersport

Geen tijd of geld voor een wintersport? Er zijn ook genoeg andere activiteiten die in de winter extra leuk zijn. Wat dacht je van een dagje naar de schaatsbaan of de Winter Efteling? 

Zorg voor leuke vooruitzichten
Naast het doen van leuke dingen in de winter, is de winter ook sneller voorbij als je al wat leuke vooruitzichten hebt voor ná de winter. Zo hebben wij een weekend Paaspop al in de agenda staan, heb ik pas kaartjes besteld om in april naar Soldaat van Oranje te gaan (ein-de-lijk!) en zijn we plannen aan het maken om in juni lekker een weekje naar de zon te gaan. 

Door alvast wat leuke dingen in het vooruitzicht te hebben, lijkt de winter ineens nog “maar” een paar weken te duren. 

Wees lief voor jezelf
En bovenal, wees lief voor jezelf. Zowel je binnen als buitenkant heeft het tijdens de winter zwaarder te voorduren. Dus neem gewoon eens een lekker lang warm bad terwijl je eigenlijk de vaatwasser uit wilde ruimen. Een weekend geen zin om te gaan hardlopen omdat het buiten koud is? Groot gelijk! Zin in een grote mok warme chocomel met éxtra slagroom, gewoon doen! Verwen jezelf af en toe en doe gewoon waar je zin in hebt, gewoon… omdat het winter is! 

En…. voor je weet staan de eerste lammetjes alweer in de wei en genieten we met een rosétje op het terras van de eerste zonnestralen.  Misschien dat we met deze tips de winter zelfs leuk gaan vinden en het jammer vinden als ie straks alweer zo snel voorbij is… Nàh, kleine kans 😉

Laten we er in ieder geval een top winter van maken!

Ben jij een wintermens? Of heb je nog meer tips om de winterblues tegen te gaan?

Ik ontvang ze graag, alle tips zijn welkom!

Liefs, Ivon