Ik ben best een slodder vos. Best wel een erge eigenlijk. En Rens ook, misschien nog wel wat erger dan mij. We noemen onszelf dan ook vaak een studentenhuishouden.

Toch merkte ik de laatste maanden dat het aantal spullen in ons huis me steeds meer tegen begon te staan en ook echt voor negatieve energie begon te zorgen. Ik kan met name mijn zondag laten ‘verpesten’ door mijn eigen drukmakerij over hoe een rotzooi het in huis is en dat ik weer een weekend er niets aan gedaan heb.

Studie en verbouwing waren beide een goede vrijbrief voor “geen tijd om op te ruimen”. Maar nu beide klaar zijn kon ik niet langer een goede reden verzinnen om het opruimen uit te stellen. En ineens was ik ook helemaal klaar met de rommel in huis. En als ik dan iets in mijn hoofd haal, moet het ook gebeuren. Dus heb ik de afgelopen weken al regelmatig met vuilniszakken en emmers sop lopen sjouwen. Ondanks de 30 graden in Nederland.

Ik ben nog niet door het hele huis heen, maar voor mijn gevoel wel in een goede “opruim flow”. 

Ik heb wel vaker een opruim aanval. Meestal op de eettafel aangezien die nogal vaak vol met spullen ligt. Hoe ik dan meestal opruim is alles op een andere plek (lees: uit het zicht..) leggen en misschien 1 of 2 dingen weggooien. Ook mijn kledingkast is 1x per jaar aan de beurt, waarbij het opruimen met name bestaat uit alles weer sorteren en netjes opvouwen. Ja, zelfs dat zomerjurkje wat ik al 4 zomers niet heb gedragen wordt weer netjes op zijn plek gehangen.

Dit voelt als opruimen, maar het leidt niet tot een opgeruimd leven. De spullen zijn namelijk nog steeds allemaal in je huis en ook al liggen ze niet meer in je zicht, je vóélt dat ze er nog steeds zijn. En dus ervaar je nog steeds niet die rust niet waar ik nou juist zo naar op zoek ben…

opruimtips

Toeval of niet, terwijl ik voor mezelf het besluit nam nu eens écht te gaan opruimen kwam ik bij de bieb het boek “How to be organized – positieve inspiratie voor een opgeruimd leven”  van Yvonne de Bruin tegen.

Daar haalde ik een aantal inspirerende lessen uit, waarvan ik er graag een paar met jullie deel.

1. Opgeruimd zijn is niet hetzelfde als een leeg huis
Ik kan soms zo jaloers worden op die mensen die een woonkamer hebben waar VT-wonen onverwachts binnen kan vallen en de perfecte foto’s kan maken. Zo moet mijn huis er dus uit zien na mijn opruim actie, dacht ik altijd. Nou, Nee!! Want ik ben aan de ene kant jaloers, maar aan de andere kant vind ik deze huizen ook altijd een beetje kil. Oftewel, een clean, minimalistisch, pinterest-ready huis pas niet bij mij. En daardoor zal ik me in zo een huis me ook nooit opgeruimd voelen. Alleen jijzelf kan bepalen welke spullen bij jou passen en vooral ook hoeveel.

2. De kunst van het weggooien
Bij opruimen hoort nu eenmaal weggooien. Van sommige spullen kan de beslissing om het weg te doen heel makkelijk zijn. Bijvoorbeeld als iets kapot is, of als je het echt lelijk vindt. Maar juist de spullen die je moeilijk vindt om weg te gooien zijn interessant. Want waarom vind je het moeilijk om deze weg te gooien? Zit er een herinnering aan? Zijn het dingen die passen bij de persoon die je nu bent? Of bij de persoon die je ooit was ,of zou willen zijn?

Ik ben met die bril naar mijn spullen gaan kijken en dat was best confronterend. Zo bewaar ik al járen mijn balletpakjes en dansschoenen van vroeger. Waarom? Omdat ik ze schatting vind… Maar toen ik wat beter na ging denken kwam ik erachter dat ik deze spullen ook bewaar omdat ik héél stiekem spijt heb dat ik nooit door ben gegaan met dansen, omdat ik hier echt wel potentie in had kunnen hebben. En nu dus misschien wel een danseres had kunnen zijn… In plaats daarvan ben ik nu accountant, dus hup weg met die spullen.

Het weggooien van die oude dansspullen voelt als het definitief weggooien van de kans om danseres geweest te kunnen zijn. Dat doet even pijn, maar lucht erna juist heel erg op. Hoofdstuk afgesloten.

opruimtips

3. Je kunt alles, alleen niet tegelijk
Wat ik allemaal in mijn leven zou willen doen op dit moment? Meer bloggen, vrijwilligers werk doen, vaker spontaan met vrienden afspreken, dagelijks yoga, lange wandelingen met de hond maken, beter worden in koken, een volgende stap in mijn carrière maken, al die serie’s waar ik aan begonnen ben eindelijk eens afkijken, een boek per week lezen….. en ga zo maar even door. Als je dit leest denk je eigenlijk al; onmogelijk. Toch probeer ik dit iedere dag voor elkaar te krijgen en voelt het bijna als falen als dat niet lukt. Misschien herken je dit wel? (The downside of being a millenial…)

opruimtips

Belangrijk is om steeds te kiezen wat je op dit moment in je leven het belangrijkste vindt en daar vol passie voor te gaan. Je leven en dat om je heen verandert continue, waardoor je na een tijdje misschien andere dingen belangrijker vindt. Hier pas je je keuze’s dan op aan. Klinkt easy toch? Tja … nu nog in de praktijk brengen 😉

Het opruimen zelf
Hoe ik nu bezig ben met opruimen? In de eerste plaats heb ik voor de verandering géén plan gemaakt. Normaal plande ik mijn opruimactie altijd helemaal in van weekend tot weekend. To be honest? Het maken van zo een plan is gewoon uitstellen van het werkelijk beginnen. En het ideale moment om echt te beginnen bestaat niet. Dus hup, emmer sop mee en gaan!

opruimtips

Nu is mijn doel “het opruimen van het hele huis”. Dat is alleen weer zo een groot doel dat je nog niet weet waar je moet beginnen. Dus werk ik kamer voor kamer af en beperk ik mijn opruim actie voor die dag tot een klein onderdeel. Bijvoorbeeld de sokkenla opruimen. Tja dat laat weinig aan de verbeelding over en het is duidelijk wat me op dat moment te doen staat.

Daarnaast nog een belangrijke tip, blijf bij het gedeelte in je huis waar je aan het opruimen bent. Dus als ik in de sokkenla een keukenschaar tegen kom (los van de vraag hoe die daar terecht is gekomen 😉 …) loop ik niet direct naar de keuken om hem op te ruimen. Want namelijk grote kans dat ik in de keukenla ook weer dingen zie die weg kunnen/verkeerd liggen/schoon moeten. Zoals dat kruidenpotje wat eigenlijk in de voorraadkast hoort, dus loop je naar de voorraadkast.. enz enz..

Voordat je het weet staat je hele huis op z’n kop en is je sokkenla nog steeds niet klaar.
Beter dus om stapeltjes te maken tijdens het opruimen (blijven op deze plek, verplaatsen naar andere plek, wegdoen) en na de hele la gehad te hebben deze stapeltjes een voor een weg te werken.

Wat mij nu ook motiveert in het opruimen en wegdoen van spullen is dat ik met mijn oude spulletjes op de rommelmarkt ga staan! Hopelijk kan ik zo nog mensen blij maken met mijn spullen én hoop ik wat geld te verdienen voor onze Mongol Charity Ralley.

Houd zeker mijn social media in de gaten om te weten wanneer ik op de rommelmarkt sta. Het zou super leuk zijn als je dan langskomt om mijn rommel, uhh mooie spullen, van me over te kopen 😉

Uiteraard wel alleen als die spullen passen bij de persoon die jij op dit moment bent… want alleen die spullen zorgen voor een opgeruimd leven.

Heb jij moeite met spullen wegdoen?  En misschien nog meer tips om je huis en je leven op te ruimen?

Liefs, Ivon


Bron foto’s: How to be organized – Yvonne de Bruin

p.s. er stonden nog véél meer nuttige inzichten in het boek How to be organized. Heb je moeite met loslaten van spullen en vind je dit een interessant onderwerp? Dan zou ik zeker aanraden het boek eens te lezen! #nospon